Soda Stream Jet är en klassiker bland kolsyremaskinerna

Soda Stream Jet är Soda Streams klassiska modell. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite utrymme i köket, därtill är den oerhört användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som gillar hemgjord cola.

Det finns i Soda Streams sortiment av kolsyremaskiner idag sex annorlunda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och troligtvis mest prisvärda då den gör jobbet att kolsyra vatten lika bra som de andra modellerna. Vad som skiljer de skilda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras design och specialattribut. Utöver Soda Stream Jet finns även modellerna: Stream – som kommer i skilda färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, även med läcker pingvindesign.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på runt 1800 kronor. Det ligger visserligen mycket i känslan att få sitt mineralvatten eller sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Samtliga de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man köper en ny sodastreamer följer både PET-flaska samt kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att komma igång att kolsyra sitt vatten. Vill man framställa läsk så kan man köpa läskkoncentrat, eller helt enkelt köpa ett introduktionspaket som innefattar annorlunda smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är angeläget att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att lägga till kolsyra i sitt vatten, och möjligtvis en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att släpa drycker från affären, som består av minst 90 % rent vatten är besvärligt och samlandet av tomma pantflaskor som man därpå ska kånka åter till affären i tid och otid är både irriterande och tidsödande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt bekymmer med tunga flaskor och tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten samt framställa sin egen läsk bidrar man även till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk och mineralvatten släpper ut massor av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt avfall.

Om man dricker mycket mineralvatten så sparar man också in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ca 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp åt 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ungefär 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer visserligen utgifter för läskkoncentrat alternativt bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en god investering, inte enbart för miljön, utan även för plånboken.