Soda Stream Design – den stilrena designen

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer normalt med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur många butikers utbud, troligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern och slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, därtill slutligen Sodastream Pure – Stil och bekvämlighet.

smaksatt vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

En Sodastream Jet kan man idag enkelt finna för runt 600 kronor, medräknat PET-flaskor och gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ca 1800 kronor, inklusive två glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men uppskattar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga affärsverksamheter när det innefattar försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i drygt samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med individuell smak.

Wassermaxx saluför också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av precis samma storlek som Sodastreams Alcojet. Även ventilen är likadan – enligt europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så fungerar båda kolsyrepatronerna lika bra.

Det är ganska enkelt att finna kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan hitta sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer vanligtvis även kolsyrepatroner, men kolla upp så att de dessutom byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare samt vettigare än att införskaffa nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en bra investering om man uppskattar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en god investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, eller bara nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är benämning på några företag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat ständigt färskt samt nära till hands, och man slipper släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet samt utformning – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.