Soda Stream Design är vinnare bland kolsyremaskiner

Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina andra medtävlande både vad gällde utformning och användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och troligen är det därför försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar under 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

kolsyremaskin

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men likaså de som själva vill experimentera fram läckert bordsvatten och läsk. Med hjälp av olika aromer och essenser kan man framställa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är tämligen stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Om man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a framställa goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock består av en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är roligt och att kunna göra det och samtidigt känna att man utför en prestation för miljön känns tillfredsställande. När det innefattar smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att göra sitt eget Soda Streamer test och upptäcka sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en flott attiralj i rika hushåll, men på 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hem. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan lägga pengar på i dag. Konceptet är tämligen lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som sedan släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler köper egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder visserligen ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av annorlunda designs och prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en signifikativ detalj som massor kunder gillar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer vanligtvis från Soda Stream alternativt Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna åter till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i bekantskap med vatten, det är de små bubblorna som läskar så härligt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern absolut låg på topp-fem-listan.