Sockerfritt och fräscht vatten livar upp på arbetsplatsen

Anställda på arbetsplaster får i allt högre utsträckning tillgång till vattenautomater med fräscht samt kylt vatten. Det är en minimal investering som ger friskare och alertare medarbetare som även orkar utföra mera.

Vi utgörs till mellan 60-70 % av vatten, det är en otroligt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp och ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet ständig påfyllning. Vi bör dricka minst 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer om vi tränar eller på annat sätt aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör även att vi behöver dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket även gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten endast därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en seg och matt och försämrar ens kapacitet att fokusera och prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det medföra huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter endast några dagar utan vatten blir hälsotillståndet mycket allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

sodavatten

Vattnet i kroppen fyller många funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt genom svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och ofta även en kolsyrekran för alla de som uppskattar bubblor i sitt vatten. Det blir en sund samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker eller sötningsmedel och nu har man även anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple och granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en mindre plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras enligt anvisningarna.