Med en carbonator kommer kolsyrat vatten direkt ur kranen

En carbonator är vad man bör ha om man önskar kolsyrat vatten direkt ur kranen. En carbonator är en kolsyremaskin som fästs under vasken i köket, den håller ett aggregat och en gaspatron och för det kolsyrade vattnet rakt upp i en skild kran. Släpandet av tunga flaskor fulla med vatten är inte längre en nödvändighet.

Varje dag transporteras mängder av vatten över hela jorden. Vattnet framställs och förpackas och skickas därefter ut till diverse destinationer i stora, tunga lastbilar. Avgaserna som släpps ut från samtliga dessa lastbilar bidrar till föroreningen av vår miljö och alla tomma flaskor och burkar bidrar till onödigt avfall. Genom att installera en carbonator i hemmet bidrar man alltså till en bättre miljö och kan dricka sin älskade Club Soda med rent samvete.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det kranvatten vi har i Sverige håller fantastisk kvalitet och slår flera gånger flaskvatten i renhet. Det genomförs strikta, regelbundna kontroller på vårt kranvatten därför att garantera dess renhet, faktum är att kranvattnet är det livsmedel som är hårdast kontrollerat av allihopa.

En annan positiv aspekt med att ha kolsyrat vatten direkt ur kranen är att man spar pengar. Visst är det en investering att installera en carbonator, men dricker man mycket kolsyrat vatten så tjänar man in det på sikt. En carbonator för hemmabruk går att finna för 3-5000 kronor, men också betydligt dyrare. En gaspatron räcker till mellan 50-100 liter vatten och kostar 2-300 kronor, dock kan man byta in sin kolsyrepatron mot en ny när den är gamla tom och därmed komma betydligt billigare undan.

Kolsyremaskiner för hemmabruk har tillverkats i över hundra år, Sodastream var det första märket och är än i dag överlägsen på marknaden. Dock har Sodastream fått konkurrens från Wassermaxx de senaste åren och idag producerar de rätt så likvärdiga maskiner och slåss om kunderna. Sodastream brukar generellt ha en aning bättre kolsyremaskiner, medan AGA, som marknadsför Wassermaxx är specialister på kolsyra.

En sodastreamer kostar mindre än en carbonator och ger en lite fler valmöjligheter. Man kan köpa koncentrat för läsk för att krydda sitt kolsyrade vatten ifall man använder sig av en kolsyremaskin. Både Sodastream och AGA har sötningsmedel i sina aromer, antingen i kombination med vanligt socker eller som enda sötma. Uppskattar man riktigt socker i sin läsk så tillverkar saftföretaget Bob goda syrupar, sötade med socker. Ett annat företag som har jobbat länge på att frambringa smaskiga aromer är Aromhuset. De använder varken socker eller sötningsmedel för att ta fram sötma, men ger det kolsyrade vattnet god smak.

Med en carbonator kan man naturligtvis addera smaker i efterhand om man vill ha sitt kolsyrade vatten smaksatt. Då funkar processen i princip som när man åstadkommer saft. Det lämpar sig dock inte att göra läsk med en carbonator utan enbart smaksatt bordsvatten.

En carbonator är okomplicerad att hålla efter men bör användas kontinuerligt så att inga dåliga smaker bildas i maskinen. Kolsyra är en fantastisk smakbärare så minsta lilla smuts alternativt olja som kommer i kontakt med carbonatorn kan förstöra hela smakupplevelsen. Att få kolsyrat vatten direkt ur kranen är en lyx som blir allt vanligare.