Håll dig frisk genom att hålla en jämn vätskenivå

Både människan och jorden består bägge till mycket stor del vatten. Faktum är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En person t. ex. dör på enbart några dagar om hon inte får i sig denna livets förfriskning.

kolsyremaskin

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka omkring 1-2 liter vatten – förutom den vätska vi får i oss genom maten. Om man svettas mycket, är aktiv, stressad, är i varma klimat el. dyl. så ska man inta ännu mer än så. Få förstår vikten av detta och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig tillräckligt med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk samt lätt irritation.

När man jobbar är det inte ständigt så lätt att komma ihåg vattnet, kanske känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en sann bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare samt mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och andra sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man möjligtvis ser sig själv som en individ med låg energi samt dålig kompetens att få saker uträttade. Man vill helst ta det lugnt och slippa anstränga sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, särskilt när man tänker på att lösningen är så okomplicerad. Det är ju bara till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i flera mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att dricka vatten kontinuerligt. Den gör det också en aning roligare samt godare att inta – i synnerhet ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt samt kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet hela tiden ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av massor, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det bolag som bland annat säljer varumärket Aromhusetaromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – samtliga fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått stora framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en utförligt framtagen pump för enkel dosering.

Man avgör personligen hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på jobbet så kommer all personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och medarbetare vinner på.