Få vägledning inför valet av kolsyremasin genom att läsa ett Wassermaxx test

För att få bättre inblick I vilken kolsyremaskin som ska väljas så kan man läsa några Wassermaxx test. Wassermaxx har flera olika modeller ute på marknaden där den billigaste startar på omkring 500 kronor. Sodastream kallas Wassermaxx stora konkurrent och är även det märke som flest personer associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av samtliga med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.

Under 70- och 80-talet var det extremt populärt att skaffa en kolsyremaskin och flera minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i flera år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var otaliga.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerlemonadvichyvattenmineralvatten

Av någon anledning avtog intresset för sodastreamers på 90-talet, eventuellt blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – alltså 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. För den skull är idag samtliga dessa tre varumärken ägda av samma bolag och producerar förhållandevis likvärdiga produkter. Sodaclub och Sodastream är samma sak rakt av, endast under skilda namn i skilda länder.

Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de hela tiden har erbjudit bra produkter till något lägre priser än Sodastream. Om Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är oftast desamma.

Det finns mängder av Sodastream samt Wassermaxx test på webben, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För somliga är dessa test en tämligen bra vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.

Till sin nya Wassermaxx får man oftast med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, samt en eller två PET-flaskor. Med hjälp av en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Bägge co2 cylinders innehåller samma mängd kolsyra, behållarna har dessutom samma storlek och samma variant av ventil. Det enda som egentligen skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som var gaspatron innehåller, så lämnar man åter den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ungefär 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ungefär 50 liter vatten.

Fastän kolsyremaskinernas storhetstid på 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än någonsin. I tider då samtliga vill unna sig gott bordsvatten, med smak samt bubblor, fräscht mineralvatten alternativt smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- och miljösynvinkel att göra sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker fraktas landet – samt världen – runt.

Det är inte lätt att veta vilken kolsyremaskin man ska handla, vissa vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger enorm vikt vid attraktiv design samt tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream alternativt Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.