Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är simpel att mäta upp med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodavatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att värdesätta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades framställa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till galenskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är väldigt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de annorlunda kryddiga örterna som finns i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Normalt blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir oklar. Att inta Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är mycket god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man finner på Systembolaget, men utan att bränna i halsen alternativt skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket folk som har utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att blanda lite av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en given smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar briljant som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt utbud, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är enkel med smakflaskans egen kapsyl alternativt medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bestämma ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i affär idag är oerhört populärt, men Strand menar att valmöjligheten fortfarande är väldigt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är enormt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig rätt så radikalt från de andra, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man tycker om smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.