Alco2jet – en kolsyrepatron till Soda Streamers

Alcojet, alternativt Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så omtyckt att den säljs med alla Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas naturligtvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) och gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är verkligen inget undantag. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

kolsyremaskin

I Sverige är vi bortskämda med enormt fint och fräscht vatten, därtill har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla på det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta släpande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt kanske läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man veta att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och ibland jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att ta tillvara på vårt fina vatten och samtidigt undgå bidra till miljöförstöringen genom allihopa transportutsläpp, utan att avstå från varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt och effektivt och erhålla liknande resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man gillar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man endast den smak man är ute efter. Både Soda Stream samt Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men även andra företag har tagit fram goda läskessenser samt bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att framställa aromer för bordsvatten, de tillsätter även varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de innehåller relativt mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder en aning originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en populär tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs en aning fräschare, lite friskare samt en aning mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt då socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på artificiell väg var på 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har likadana behållare på 425 gram kolsyra som funkar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.