50 liter vatten med en enda kolsyrepatron

En kolsyrepatron är nödvändig för att ha möjlighet att kolsyra sitt eget vatten med hjälp av en kolsyremaskin. Kolsyrepatroner för vanliga sodastreamers rymmer generellt 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ca 50 liter vatten. En ny kolsyrepatron kostar runt 250 kronor, men det är onödigt att inhandla en ny patron varje gång den gamla är slut. Hos sin återförsäljare kan man byta sin gamla kolsyrepatron mot en ny för under hundralappen.

smakaromersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Idag finns det massor av skilda kolsyremaskiner i handeln och med dem följer jämt en kolsyrepatron. Vid nyköp brukar man få med en kolsyrepatron av samma distributör som själva sodastreamern, dvs Alcojet kolsyrepatron med Sodastream alternativt en Aga kolsyrepatron med en Wassermaxx. Sodastream och Wassermaxx är de dominerande kolsyremaskintillverkarna i Sverige idag och ligger jämnt i både pris samt kvalitet. Generellt sett säger man att Sodastream åstadkommer snäppet bättre maskiner medan Aga producerar bäst kolsyra, men skillnaderna är små.

Sodastream var först ut med att framställa kolsyremaskiner för hemmabruk, förlagan till den vi har tillgång till idag skapades av Guy Gilbey redan 1903. Framåt femtiotalet började kolsyremaskiner säljas kommersiellt men inte förrän på 80-talet slog sodastreamern igenom med en sensation. Tvärt ville alla ha en egen kolsyremaskin för att göra sitt eget mineralvatten samt sin egen läsk. På 90-talet svalnade intresset som nu väckts till liv igen.

Idag säljs fler kolsyremaskiner än någonsin och efterfrågan är enorm. Sodastream, som slog sig ihop med Sodaclub på slutet av 90-talet, är fortfarande marknadens flaggskepp och åstadkommer bra produkter.

Dricker man mycket bubbelvatten kan det vara en investering att skaffa en sodastreamer, men det är framför allt en roande grej att syssla med. Man kan smaksätta sitt vatten tillsammans med allting från svagare bordsvattenaromer eller regelrätta läskessenser och det finns idag några affärsverksamheter som har specialiserat sig på just vattenaromer.

Aga samt Sodastream har självfallet egna sortiment av smaker, de innehåller vanligtvis både sötningsmedel samt socker, men finns i tämligen många smaker. Aromhuset har nischat in sig på bordsvattensmaksättare och åstadkommer goda aromer totalt utan vare sig konserveringsmedel, socker eller sötningsmedel och lämpar sig för de som vill undvika ohälsosamma tillsatser, men på samma gång vill att vattnet ska ha smak.

En kolsyremaskin är oproblematisk att både använda samt hålla efter och de moderna varianterna tar otroligt lite utrymme.

Också i en carbonator använder man sig av en kolsyrepatron för att få kolsyra i vattnet. En carbonator är en typ av kolsyremaskin som byggs in i köket. Själva aggregatet fästs under vasken och en särskild kran kopplas in i diskbänken. Sedan har man kolsyrat vatten genast ur kranen så länge ens kolsyrepatron räcker.

En kolsyrepatron för en carbonator består av lika mycket kolsyra som de kolsyrepatroner man använder till sodastreamers, men eftersom en carbonator inte bidrar till lika mycket kolsyra som en kolsyremaskin så räcker en kolsyrepatron ofta till mer vatten från en carbonator. Man säger att en kolsyrepatron kan kolsyra upp till 100 liter vatten i en carbonator.

Aga har idag ett förträffligt utbud av carbonatorer för hemmet och de kostar mellan 3-5000 kronor. Det är samma typ av kolsyrepatroner som används i mindre carbonatorer som till de vanliga kolsyremaskinerna från Wassermaxx och Sodastream.