1998 gick Soda Club och Soda Stream ihop

Soda Club är egentligen samma sak som Soda Stream och tillverkar kolsyremaskiner. Soda Club och Soda Stream var från början två annorlunda, konkurrerande producenter av kolsyremaskiner, men som slog sig samman till en dominerande producent år 1998. I somliga länder går företaget under Soda Club, som är den egentliga ägaren, och i andra, som Sverige, under det gamla namnet Soda Stream.

Soda Club bildades i Israel så sent som 1991 och köpte upp gamla, framgångsrika Soda Stream år 1998. Med Soda Streams paradnamn samt gamla anor i kombination med Soda Clubs nytänk blev intresset för kolsyremaskiner sakta men säkert återupplivat.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Det förekommer idag två dominerande företag som tillverkar kolsyremaskiner, det är Soda Club / Soda Stream samt Wassermaxx från AGA. Båda företagen gör tämligen likvärdiga produkter, men Soda Stream stå kvar i täten, eventuellt p g a att det är både välkänt samt bär på ljuvlig nostalgi.

Soda Stream var det första företaget som producerade kolsyremaskiner för hemmabruk och har funnits i över hundra år. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk gick under namnet «Apparatus for aerating liquids» och tillverkades av engelsmannen Guy Gilbey år 1903. Dessa maskiner producerades åt hushåll i överklassen samt bl a kungahuset.

Kommersiellt intresse för sodastreamers (som har blivit ett vanligt samlingsnamn för kolsyremaskiner av annorlunda märken) började under 50-talet, men det dröjde till 70-talet innan allmänheten fick ett upp ett ordentligt intresse. På 80-talet hade alla hippa hem en egen kolsyremaskin, men efter den största hajpen svalnade intresset därefter under 90-talet. Det var under just 90-talet som stora genombrott gjordes, Soda Stream köptes upp av israeliska Soda Club och många nya maskiner och smaker gjorde sitt intåg under början av 2000-talet.

Intresset för att kolsyra sina egna drycker samt göra sin egen Club Soda är åter stort och idag säljs sodastreamers som aldrig tidigare. Det är skönt att slippa kånka med sig litervis med mineralvatten från affären och det är skojigt att själv prova fram nya läsksmaker och fastslå kolsyremängd.

En maskin från Soda Club / Soda Stream kostar idag mellan 600-2000 kronor. Priset beror vanligtvis på hur mycket design man vill ha på sin maskin. En Soda Stream Penguin kostar ungefär 1800 kronor och har stilren design som för tankarna åt en pingvin när den är stängd. Det är dessutom den enda sodastreamern som har glasflaskor till den färdiga drycken (andra har plast eller metall). På andra sidan skalan hittar man Soda Stream Jet för runt 600 kronor. Den har enklare design och PET-flaskorna är gjorda i plast.

Oavsett vilken sodastreamer man handlar idag så är allihopa nätta och tar liten utrymme på diskbänken. De drivs av samma kolsyrepatroner som bidrar till kolsyra åt upp till 60 liter vatten och har allihopa möjlighet att kolsyra annorlunda mycket efter användarens humör.

När det kommer till kolsyrepatroner så är det samma företag som leder den marknaden som för själva kolsyremaskinerna – Soda Club / Soda Stream, och Wassermaxx från AGA. Medan Soda Club / Soda Stream är kända för att tillverka riktigt bra sodastreamers så har AGA blivit specialister på just kolsyra.