Se till att inte råka ut för ID-kapning

Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent

Vanligtvis märker man tyvärr inte ifall en ID-kapare har lyckats stjäla din identitet förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, eller så inser man plötsligt att man är skyldig att betala tillbaka lån som man själv aldrig beställt alternativt mottagit några pengar från.

I boken finns en mer komplett och bra checklista. Boken finns helt gratis som e-bok på biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden av boken för mer information.
Läs mer här

Förargelse samt uppgivenhet är milda ord för att uttrycka känslan, för flera är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst dåligt vis. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig naturligtvis till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att spåra samt reda ut.

Förebyggande åtgärder

Vad man ska göra istället för att ignorera varningarna samt hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att utföra samtliga de förebyggande åtgärder man kan – det finns faktiskt mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare förutom att endast vara vaksam med var och hur man sprider privat information. Det finns säkerhetstjänster att abonnera på, man kan gå samman med grannar för att förhindra brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på flera skilda konton så att man har back-up om det värsta skulle inträffa.

Dog Security bevakningstjänst

Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.

Om någon skulle begära adressändring åt dig, med syfte att få din post levererad till sig för att på så vis lätt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du själv som ändrar adress på grund av en reell flytt så kan du bara ignorera varningen som kommer. Detta ger dig full koll på ifall eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att förhindra denne genom att anmäla situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Detta skyddar inte enbart dina egna intressen utan ger polisen ytterligare möjligheter att gripa ID-tjuvar innan de ställer till med trubbel.

Det finns också ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)

Grannsamverkan

Bor du i ett villaområde där flera av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning särskilt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en god idé att samarbeta för att motverka vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går ofta runt i samma område många gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata upplysning som möjligt.

I grannskapet kan man komma överens om skilda spaningsrutiner och helst också bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att Ifall en ID-kapare rentav dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan verkningsfull procedur är att anteckna (eller fotografera med mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott ifall det finns fysiska bevis samt kopplingar.

Hemförsäkring

Många försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar och Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man ska kolla upp!

Flera konton och kreditkort

Det är ett stort misstag att ha samtliga sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver varje vecka eller månad och hellre utföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det bästa är att ha flera olika konton samt kreditkort som back-up.

Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.

Sprid ingen upplysning om när du är bortrest

När man planerar att lämna ditt hem, för att bege sig på semester eller resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut det i sociala forum som på Facebook alternativt Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något alla bör vara extremt försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer och andra personliga uppgifter bör inte heller finnas på forum och i social media.

Kopiera samtliga dina känsliga handlingar

Att fotografera alternativt kopieraeller lista samtliga känsliga dokument och handlingar såsom kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en väldigt bra back-up om något skulle hända. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack eller på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man relativt säker ifall man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne eller i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Annorlunda Zip-program kan göra detta och det finns en mängd program på internet som är gratis.

Olika lösenord

Majoriteten av oss använder samma lösenord till allt, eventuellt växlar vi mellan två olika. Därtill är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, för att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Var inloggning ska ha sitt eget exklusiva lösenord och helst något av kombinerat slag – som en blandning av stora och små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en enkel Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och enbart ett lösenord som man tvingas memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.

Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på alla lösenord på webben. Det som förmodligen är bäst är Rorm
som även kan generera säkra lösenord.

Låsbara brevlådor hjälper inte

Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske funkar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, vanligtvis genom att enbart stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa med en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer eventuellt nästa hus i stället.