ID-kapning – ett vidrigt brott

Motiven och resultaten hör ofta ihop när man talar om ID-kapning. Dessvärre kan ett så “enkelt” brott (enkelt att utföra alltså) medföra fruktansvärda konsekvenser för offret av en ID-kapning. I vissa fall är resultaten milda – man måhända blir bestulen på någon mindre summa eller får ett konto upprättat i sitt namn, som man kan avsluta hastigt och slutligen inte behöva betala speciellt mycket för, men följderna kan även vara livsavgörande. I detta kapitel behandlar vi några av de vanligaste följderna av att få sin identitet stulen.

Försvunnen post

Det vanligaste sättet att få tag på din post är att vittja din brevlåda. Brevlådevittjare går omkring i bostadsområden och tömmer brevlådorna på innehåll för att komma åt känslig information om dig samt dina grannar. Det är ofta svårt att få tag på brevlådevittjare eftersom de i regel bara behöver utföra några få besök innan de får det den information som är ute efter.

I boken finns en större och bra checklista. ID-kapningsboken finns helt gratis som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer Inuti.
Få reda på mer här

Genom att beställa adressändring i ditt namn så kan en ID-kapare ta emot din post i många dagar/veckor utan att du märker något.

Det tar vanligtvis ett tag innan man undersöker saken på allvar, först tror man att något är fel på posten, sedan kanske tankarna går till postlådevittjning. För att få reda på att din post går till en ny adress krävs en grundlig undersökning och innan informationen når dig har ID-kaparen redan haft stor chans att få tag på brev med känsliga personuppgifter som denne sedan kan använda för egen vinning.

Utebliven post kan frambringa en mängd knepiga situationer i ditt liv. Information tillägnad dig går förlorad och ofta vet du inte ens om det. Dessutom stjäl brevlådevittjaren din post med ett tydligt syfte i åtanke och detta syfte är aldrig gynnsamt för dig.
Det finns brevlådevittjare som läser posten och sedan låtsas vara reklamutdelare eller brevbärare och lägger tillbaka en del post så att Du inte ens märker att post försvinner.

Nytt telefonabonnemang

Plötsligt kan det visa sig att du har ett nytt telefonabonnemang, du får hem räkningar i ditt namn med all din personliga information noterad. Du har givetvis inte själv beställt detta abonnemang, utan någon annan har gjort det åt dig. Inte sällan har ID-kaparen spenderat ganska mycket pengar på detta abonnemang – som du nu är bunden att betala trots att du spärrar abonnemanget för vidare bruk.

Bankändringar

För en som lyckas med konsten att framställa en falsk legitimation i ditt namn, eller helt enkelt beställer en riktig identifikationshandling i Ditt namn, är det enkelt att göra saker som att kvittera ut en ny bankdosa eller införskaffa nya kreditkort i ditt namn som i sin tur naturligtvis får koder som du inte känner till. De kan också skaffa en e-legitimation i ditt namn och utföra köp online.

Det räcker med en enda dag så är ditt bankkonto länsat på vartenda öre och det är därefter oerhört svårt att få tag på den kapare som genomfört operationen. Oavsett hur mycket pengar som finns på ditt konto – om det är 500 kronor alternativt 800 000, så är risken överhängande att brottslingarna tar allting.

Kontokort

Om någon stjäl ditt kontokort kan de hur lätt som helst länsa det i såväl fysiska butiker som i onlinebutiker. All nödvändig information för att köpet ska gå igenom finns på själva kortet och långt ifrån samtliga butiker kräver PIN alternativt verifieringskoder.

Banklån/SMS-lån

Det allra vanligaste resultatet av att få din identitet kapad, efter tömning av ditt bankkonto, är att bedragaren tar ut SMS-lån i ditt namn. Bedragaren börjar med att registrera ett anonymt kontantkort på ditt namn och därefter är det rena barnleken därifrån med tanke på at dessa lån är barnsligt enkla att erhålla. Några “säkerhetsfrågor” av typen “Vilket är ditt stjärntecken?” ställs – info som är busenkel att ta reda på online. Därefter genomförs en kreditupplysning på dig och är du ren i registret så får bedragaren “sitt” lån. Dessa lån kan vara upp emot åtskilliga hundra tusen kronor och räntorna är jämt fasansfullt höga. Inte sällan betalas lånet ut till en av bedragaren anställd “målvakt”. Så det finns flera offer i ledet.

Företagsskulder – målvakt

Ifall du skulle erbjudas en post i ett “företag” som känns för bra för att vara sann – det kan handla om en styrelsepost, en VD-titel alternativt en annan hög position – utan att du egentligen har gjort något för att förtjäna den, så handlar det ofta om att “företaget” du erbjuds tjänst i har oärligt syfte. Genom den höga posten ges du juridiskt ansvar för företaget och när bedragarna stuckit med samtliga tillgångar och försatt företaget i konkurs så står du kvar med det juridiska ansvaret för samtliga skulder. Det är ett beprövat sätt att komma undan med stora summor stulna pengar, men givetvis förödande för offret – “målvakten” som helt ovetande kan ha dragit på sig skulder som denne omöjligt kan betala av ens på en hel livstid.

Kapning av webbplånbok

Din e-mailadress samt personliga kod är allt som behövs för att någon ska lyckas kapa din webbplånbok, som t ex Paypal, Klarna alternativt Payson. Din e-mailadress är i regel lätt att få tag på , genom sociala medier såsom Facebook om inte annat. Din personliga kod kan kaparna få genom phishing alternativt genom att chansa på något troligt. Det är därför alltid oerhört betydelsefullt att du har olika koder för annorlunda inloggningar, och att dina koder är oförutsägbara.

Varubeställning

Via ditt kontokort, eller till och med enbart dina kontokortsuppgifter, kan bedragaren handla ohämmat på alla möjliga ställen, tills du uppdagar brottet och spärrar kortet i fråga – vilket vanligtvis är för sent. Ett förlorat kort ska alltid spärras omedelbart och det är betydelsefullt att du aldrig låter någon ta ditt kort ifrån dig/studera ditt kontokort om du känner minsta tvekan med personens intentioner.

Med ett stulet kontokort kan man shoppa i både butiker och online, medan man med bara kortets uppgifter kan shoppa på nätet. Det är dessvärre också så att en ID-kapare väljer att shoppa saker på avbetalning – för då räcker dina pengar längre och till mer, medan du får ett berg av lån och skulder i ditt namn.

Spelsajter

En spelsajt kan hackas och då ligger allihopa sajtens spelare risigt till med tanke på at användarnamn, lösenord samt tillgång till personernas spelkonton samt bankkonton blir enkelt för bedragarna att ta del av.

Det finns dessutom ID-kapare som öppnar spelkonton med stulna identiteter med hjälp av stulna kontokortsuppgifter. När de loggar in på spelsajten kan de spela loss tills tillgångarna tagit slut och sedan “samla upp dem” på andra sidan. Konceptet går ut på att man då spelar mot en “motståndare” och förlorar medvetet – men “Motståndaren” är naturligtvis delaktig i bedrägeriet. Denna typ av falskspel kallas “Chip Dumping”, dvs att man gör av med sina “chips” (pengar) avsiktligt.

Pass/Körkort/ID-handling

Ett vanligt och ganska enkelt sätt att komma över någons identitet är genom att stjäla personens ID-handling till vilka ID-kort, Körkort och Pass räknas. Även andra kort kan blotta en hel del om ens identitet, t ex medlemskort i annorlunda organisationer. Det är med hjälp av den information som finns på dessa handlingar som falska identifikationshandlingar kan upprättas – som i sin tur därefter kan användas för grova bedrägeribrott nämnda ovan.

Gå i borgen och signera juridiska dokument

När kriminella ska hjälpa varandra med saker som att gå i borgen alternativt skriva under viktiga, juridiska dokument så saknar de vanligtvis förtroendet att göra det under sin egen identitet. Många gånger vill de dessutom inte lämna ut sin egen identitet med tanke på at det skulle medföra att de själva dras in i rättsliga processer. Att gå i borgen för någon med en stulen identitet minimerar dessa risker, det kan dock vara förödande för den människa vars identitet används – och i värsta fall medföra fängelse.

Svarta marknaden

Kriminella personer rör sig, eller drar sig, vanligtvis i/till kriminella kretsar. När det krisar för brottslingar är det av olika anledningar ofta svårt, för att inte säga omöjligt, att vända sig till polis alternativt andra statliga instanser.. Istället väljer man att leta sig till den svarta marknaden och maffialiknande grupper för hjälp. Den som är så pass desperat gör allt för att slippa bekymmer och kan mycket väl uppge en stulen/falsk identitet istället för sin egen. När lånet därefter ska betalas åter och bedragaren inte finns att hitta så söker maffiamedlemmarna upp den människa vars identitet bedragaren använt som sin egen. Man kan drabbas av allvarliga bekymmer under många år ifall man en gång förknippas med kretsar på den svarta marknaden – både genom attacker från de kriminella kretsarna och från lagen.