Så får du nyttigare grönsaker med hjälp av mjölksyra

Mjölksyrade grönsaker går enkelt att ordna med tanke på hur enkelt det är att köpa mjölksyra på nätet. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att det här är bra för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man också undvika att äta animaliskt och ändå ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.

Vad är egentligen mjölksyra och hur framställs den?

Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att det här är en syra som man får från mjölk men så är det inte. Det rör sig om en karboxylsyra som därtill är mycket betydande inom biokemi.

vad

Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran även uppkom i muskler då de utsattes för stor möda.

Du vet antagligen hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar frambringa mjölksyra. Det här är inte bekvämt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få bort syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.

Man kan få L-mjölksyra samt D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier fördärva mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att surna och som har gett syran sitt namn.

Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har ej skapats med surning. Numera så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis eller majs. Det är därför som syran är en fullständigt vegansk produkt som också veganer kan använda sig av.

Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?

Det kan ju verka en aning märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är detta som skänker oss den vackra tjocka konsistensen på produkter som filmjölk samt yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den vackra konsistensen.

Man kan likaså använda sig av den här syran i syftet att konservera mat (genom att sänka pH så lågt att bakterier icke överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.

Som kur efter en lång antibiotika kur

Om man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas snedfördelning i kroppen och man kan behöva fylla på med goda bakterier igen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter såsom tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika samt mjölksyran är samma sak.

Men man måste icke ta tabletter då man själv kan köpa koncentrerad mjölksyra och nyttja denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att skapa en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier icke trivs i.

Det har också visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer samt mineraler som vi behöver. Om man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Då man inte värmer upp maten som vid vanlig tillredning så dödar man inte den viktiga probiotikan.