Gör saft och sylt av sommarens frukt samt bär med vinsyra

Vinsyra är fortfarande populärt att använda sig av. Man kan använda sig av vinsyra alternativt citronsyra därför att konservera och förmedla en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flertal menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft samt att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra egentligen? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra köpa så kommer den för det mesta i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då I synnerhet i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den även fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer populär som oxidationsämne.

Det finns också vinsten som kan funka utmärkt som jäsningsmedel

Om du har hört talas om vinsten så ska du känna till att detta inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som exempelvis för jäsning. Klicklänk till mer vinsyra information.

Då man bakar så kan man förena vinstenen med bakpulver för att få en förtjusande verkan. Och det går även att få fastare äggvitor genom att blanda den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Om det är så att du står utan vinsyra och inte hittar den i den lokala butiken så går det att byta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver cirka 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är egentligen den att det inte kommer att göra så enorm skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför att receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen ej misslyckas. Det kan vara smart att handla hem allt det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt före man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska mixa och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett förslag är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran sannerligen är online. På webben så får du ett bättre urval och enormt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.