Garvsyra och tannin är fint för att få vin som smakar gott

Numera så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har rätt så lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en mycket viktig del i vin som så klart ofta serveras i underhållningssammanhang.

garvsyra

Den goda smaken i vinet och den sträva smaken i omogen frukt

Om du tar ett bett i en omogen frukt så får du en barsk smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i annorlunda frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer häftig och hett sammandragande. När du dricker ett bra rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns även i whisky och cognac och kommer då från ekfaten eller tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är även en del av kaffe och te men inte dominerande

Den garvsyra kaffe innehåller är icke dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ner surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är relevant att begripa att te icke har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är ej detsamma ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en mugg te.

Gör ditt eget rödvin med bättre samt fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det relevant att man får korrekt sort. Det här är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är ingående med att använda sig av korrekt sort av syra därför att få rätt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan ge en bättre effekt då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du vanligtvis se en slags sump i botten av flaskan. Klicka på denna länk nu för mer information. Det här beror på tanninerna, men sumpen kommer ej att påverka vinets goda smak och man behöver ju ej dricka den.

Du kan tannin handla i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att skicka med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är väldigt nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit mycket populära eftersom vi idag vet att de rentav är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga olika typer av tanniner, kan förebygga allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och motarbeta hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men det här är mindre viktigt för dig som gillar vin och som kanske gör ditt eget. Tannin är alltså ett mycket relevant ämne som bidrar till livskvalité.