Sukralos är ett enastående sötningsmedel om du vill baka sött men undfly socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är likväl inte jämt så lätt att finna rätt medel eftersom de olika varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är alldeles utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att fatta hur man ska nyttja det på rätt sätt.

sötningsmedel

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta annorlunda bakverk och livsmedel är att det här är ett medel som är sötare än flera andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flertal fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är likaså därför som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man icke uppförstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen anledning till att vara rädd för sukralosen. Den är tillförlitlig att använda och det särskilt i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan däremot vara besvärlig att finna i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som likaså kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i åtskilliga kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så kanske du rynkar på näsan och det är ej så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av massor tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den ej blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även begränsa tillväxten av en del bakterier och detta kan leda till att ett barn icke får öroninflammation!
Detta kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ideligen har besvär med öronen och som skulle kunna behöva något gott samt nyttigt att bekämpa detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker dölja med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar mixa åtskilliga annorlunda i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att ersätta sockret?

Det är icke längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är bra för tänderna. Men man ska fundera på att det inte jämt är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.