Upptäck den hälsosamma 5:2-dieten för bättre hälsa samt viktminskning

Fastans effekt på hälsa och välbefinnande är inte jämt i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades prestera en viktminskning på 9 kg på samma gång som han bättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därefter i Norden. Klicka här för mer info.

För oss i Sverige är det inte enbart viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark sed av friskvård och att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill göra när vi börjar förändra våra liv. Inte underligt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det även långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även till exempel minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motverka sjukdomar. Att hålla en sund diet försvårar för många sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer som har ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det finns en väldigt läsvärd bok av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är ytterligare bonus är att man kan låna denna utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – utan lånar eBoken via datorn. Nästan alla kostsamma bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst på en eBokläsare, som iRiver. Vill man köpa hem så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan hämma en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost och rekommenderats att stänga ute vissa saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och massor vittnar om att de orkar mer och rentav kan komma igång att springa och cykla igen.