Halvfasta med 5:2-metoden – 8 skäl till att börja

•Viktminskning och självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte bara gott för hälsan utan även för ditt självförtroende. Att uppfatta sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att också andra ska uppfatta dig som en självsäker och balanserad individ och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur ringa den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den person du vill vara. Och det hänger inte endast på midjemåttet, men det kan vara en bra start.

•Ny ork och lust – Det är ett svårt moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi alla släpar runt på stundtals. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än reducera. Men kommer du bara igång på ett plan är det oundvikligt att också orken och lusten återkommer på andra plan. Ett par tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa steg, att komma igång med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte endast tappat ett par kilo utan även hittat en ny livsglädje på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar alla i gamla vanor i köket, håller oss till råvaror vi vet och rätter vi vet hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Snart ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning samt insulin – En direkt effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stabil nivå försvinner mycket av sötsuget vi oftast kämpar emot. Kroppen producerar även mindre insulin och det medför att fett inte lagras lika enkelt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation och nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per människa och år. Att dra ner en aning på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. 52-metoden Då ökar också cellernas kapacitet att handskas med sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan motverka till exempel alzheimers.

•Nya vanor är ett nytt liv – Samtliga fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på bara en av livets samtliga variabler, till exempel kostvanorna, leder vanligtvis till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och kraft att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett gott liv – Att gå på diet behöver inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på kalas. Med 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och behöver inte tacka nej till trevliga middagar samt läckra efterrätter övriga dagar.