Fasta med 5:2-metoden och uppnå bättre hälsa

Att fasta är absolut inget nytt fenomen. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta under 40 dagar för att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln berättar att även Jesus fastade i upp till 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom flera andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lätta samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt samtida forskning, på flera sätt en poäng i det de gjorde. Nu har vi börjat fatta vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har vetat i åttio år att man genom att reducera kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som allihopa testade djurarter, så länge mängden vitaminer samt andra näringsämnen fortfarande är tillräcklig. Därtill visar testerna att en livslång sådan diet helt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer samt demens. Mer info.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus förespråkade har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att äta begränsat med kalorier under en del dagar, praktiseras redan av flera kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan reducera kaloriintaget och undfly de största kolhydratfällorna jämnar ut din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker också och minskar omgående risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men sannerligen inte heller förlegat utan har numera flera belägg i nutida forskning.

Det tillhandahålls en mycket intressant pocketbok skriven av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och gott heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till bibliotelet – utan lånar boken via sin PC. I princip alla nya och dyra sorters böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man köpa så finns boken på allt-fraktfritt.se.