Att lyckas med 5:2-metoden

Att hålla kaloriintaget nere är inte någon revolutionerande idé. Vi har länge känt till att det är kalorierna som är nyckeln till viktnedgång, vi har bara saknat det rätta upplägget för att behärska att skära ner på kalorierna.

En av svårigheterna med att hålla kaloriintaget på korrekt nivå är att vi måste ha dem. Kalorierna är viktiga för oss, de är kroppens bränsle. Utan dessa blir vi svaga och orkeslösa och kan varken träna alternativt ta oss igenom vår vardag. Kroppen älskar givetvis sitt bränsle och har inte jämt förmågan att känna när tanken är full.

Bäst att spara lite till en dag då det inte finns så mycket mat, resonerar våra kroppar och placerar de där extra kalorierna i fiffiga fettlager på kroppen.

När du då slår slag i saken och inleder en strikt diet för att bli av med fettdepåerna, för egentligen vet vi ju att sötebrödsdagarna knappt är på väg att gå över, kommer kroppen såklart att protestera. Och när kroppen tvärvägrar är det oerhört komplicerat att hålla i dieten och inte ge efter för frestelserna.

En annan vanlig fallgrop är att man innan man inleder en diet rentav inte har koll på vad man sätter i sig. Om du skulle uppskatta ditt kaloriintag per dag, hur nära sanningen tror du att det skulle ligga? Och ifall du skulle välja att avstå från socker en vecka, vet du vilka de vanligaste sockerkällorna i din diet är?

Tar du en närmare titt på innehållsförteckning samt näringsinnehåll på de produkter du oftast konsumerar hittar du troligen mängder av socker du inte visste att du satte i dig. Därtill innehåller massor produkter du aldrig skulle kunna förmoda tillsatt socker.

De flesta juicer och smaksatta mejeriprodukter är riktiga sockerbomber i vår kost.

Att få sockerkurvan under kontroll är en av nycklarna till att hålla en sund diet, och det dolda sockret är en av våra största utmaningar i vardagen. 5:2-dietens fastedagar hjälper dig att jämna ut kurvan och motverkar sockersuget.

Att inte ha rätt råvaror hemma är också ett vanligt sätt att inte lyckas hålla sin diet. Vi har samtliga dagar när vi kommer hem från jobbet och bara inte orkar fundera på näringsinnehållet. Om det som finns i kylskåpet då inte överensstämmer med din nya kosthållning är det lätt att trilla dit och göra det lätt för sig.

Se till att jämt ha “tillåtna” produkter hemma för att fixa dina fastedagar. Möjligtvis kan du avsätta en egen hylla i kylskåpet åt de produkter som inte passar in i 5:2-dietens recept. Då blir de lättare att ignorera i jakt på passande middagsmål.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på endast 50 kg per individ samt år. Att dra ner aningen på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. 5 2 metoden

Den främsta utmaningen med 5:2 är att ta sig igenom de två första veckorna när kroppen ställer om sig som mest. Stå ut med huvudvärk samt orkeslöshet, redan vecka tre på din nya diet kommer du att upptäcka resultat i form av utökad ork samt lust! Därtill kan det redan då synas resultat på badrumsvågen.