Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En huvudsaklig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

brygga

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortgå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite olika åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det sannerligen ej spelar någon roll.

Något man måste minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och kompensera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att manipulera resultatet. Om du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att blanda på känsla.