Den legendariska drycken Absinthe

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har troligtvis en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet enbart en del sanna fakta om sprit eller alkohol och blott en bråkdel av dem har haft chans att ha ett glas av denna mystiska förfriskning framför sig på bordet.

Därför vill jag med detta lilla inlägget framföra för er läsare några fakta om denna legendariska spritdryck och titta tillbaka på dess enastående förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz under 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att åtskilliga år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha producera en medicinsk tonic som hade en stor likhet med absint.

Trots det var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln till absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste om sin framtoning som en läkemedelstonic och blev mer omtalad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier samt för att ge inspiration till konstnärer.

Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så framgångsrika konstnärer och författare såsom Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att frambringa målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga undersökningar gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskfull samt giftig, även om blott en liten kvantitet malört fanns i en absint flaska.

En annan incident som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och hade ihjäl hela sin familj.

Även om mannen hade en lång bakgrund av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare beskylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder samt USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Troligen för att det var otillåten frukt, har flera av de falska rykten och historier om risken med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att nutida vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vanvett än någon annan naturlig ingrediens såsom pepparmynta olja och vaniljextrakt.

Nu, i inledningen av 2000-talet, tas förbuden successivt bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt återigen.

I USA (självfallet) finns det än så länge lagar mot att tillverka och saluföra den, även om olika näringsverksamheter har hittat på möjligheter att undvika dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan påträffa på internet.