Absinthe Sprit, Blott en drink alternativt en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som sprit alternativt alkohol främst alldenstund det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nästan utsuddad barriär uttalar att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är oxå känd för att få andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i många olika versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man antagligen begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är idag, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt samt brukade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite eller noll anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: www.godabsint.com.

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och avvikande.

Det är många legender samt myter runt absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Antagligen det är därför det fick så mycket beröm utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde för alla andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till konsumtion av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Även om det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer idag i folkgunst igen.

Idag när du innehar lärt dig några spännande information om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, eller antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sej.