Absinthe, – den mest legendariska av alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.

De flesta folk innehar antagligen en basal medvetenhet om att absint är, men de flesta av dem vet blott några sanna fakta om sprit alternativt sprit och bara en bråkdel av dem innehar haft tillfälle att ha ett glas av denna mystiska dryck före sej på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget framföra för eder läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint inneha varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att få tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint absint norge.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic samt blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att skapa målningar samt litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet samt mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, , ehuru endast en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i början av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var illegal frukt, innehar många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att modern vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Idag, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de mesta europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I AMERIKA (givetvis) finns det fortfarande grundnorm mot att producera och sälja den, även om annorlunda företag innehar hittat på möjligheter att gäcka dessa förbud.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge man köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan hitta Online.