Absinthe, – den mest legendariska av alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man ingen mer legendarisk än absint.


Mer info på godabsint.com

De mesta människor innehar antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de mesta av dem känner till bara några sanna fakta om alkohol eller alkohol samt blott en bråkdel av dem har haft chans att inneha ett glas utav denna mystiska dryck framför sig på bordet.

På grund av detta önskar jag med detta lilla inlägget presentera för eder läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint få varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att har tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic och blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att skapa målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd bevisa att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var riskabel och giftig, , ehuru endast en liten mängd malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och AMERIKA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, har flera av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt igen.

I AMERIKA (givetvis) finns det fortfarande grundnorm mot att producera och sälja den, även om olika affärsverksamhet innehar hittat på potential att gäcka dessa förbud.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebära det att det är acceptabelt att inmundiga absint, så länge man köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Webben.