Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Bara en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Absinthe klassas främst som sprit med tanke på att drycken inte är buteljerad med tillsats av socker, men flera tror ändå att drycken klassas som likör.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då bör väl nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att benämna dessa för en likör?

Absithe är en kraftfull växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört och anis, men är också beryktad för att ha andra aromatiska örter såsom fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda versioner.

Dess framtagning påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde vanligtvis ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare varianterna som innehöll lite eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den klassiska absint.

Den schweiziska och i synnerhet den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopuläriteten för absint och ansågs vanligen utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan de flesta har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är fullständigt unik och utstickande.

Det finns flertal legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (vanligtvis) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt betydligt mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en unik verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att rejäl förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är därför det fick så stora mängder lovord av bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så inne i Frankrike, i synnerhet med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Med tanke på att produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att alla drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för samtliga andra.

Det fanns många mord som var kopplade till konsumtion av absint precis omkring 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och efteråt sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många andra länder följde kort därpå.

Även om det fortfarande faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet återigen.

Nu när du har lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det stigande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30